Contactlenzen
Contactlenzen zijn een alternatief voor een bril. En veel mensen denken weleens na over het dragen van lenzen, maar weten niet zo goed hoe ze dat moeten aanpakken. Het verschil is dat deze gedragen worden op de ogen in plaats van ervoor, zoals bij een bril.
Hoe zit dat nou met een lens op je oog?
Het ziet er minder eng uit dan het klinkt. De lenzen drijven op een laagje traanvocht, zonder het hoornvlies te raken. Het plastic lensje wordt door geautomatiseerde processen op maat en sterkte gemaakt. Een goede contactlens zorgt ervoor dat het hoornvlies voldoende zuurstof krijgt, dat deze niet teveel of te weinig verschuift ten opzichte van het oog en dat de vorm van het oog niet verandert door het dragen.
In ons assortiment hebben wij harde en zachte lenzen in verschillende basiscurves (BC). De BC van een contactlens geeft de bolling aan. Hoe groter het getal, hoe platter (vlakker) de lens.
Welke voordelen heb ik als lensdrager?
- Groter draaggemak en comfort
- Lenzen zijn praktisch en passen bij een actieve levensstijl, je kunt er dus ook mee sporten.
- Het zicht is direct beter door een breder gezichtsveld, en er ontstaan geen vertekeningen in het beeld, zoals bij een bril.
- Het dragen van een modieuze zonnebril zonder sterkte is nu mogelijk.
- Lenzen zijn minder gevoelig voor schade en temperatuurwisselingen
Gebruik van lenzen
Draag je contactlenzen of wil je daarmee beginnen? Dan komen deze tips jou zeker goed uit!
Tips bij het inzetten
- Altijd de handen goed wassen.
- Voorzichtig met je nagels.
- Let erop dat de lens niet binnenstebuiten zit.
- De contactlens goed bevochtigen.
- Nu de contactlens op het topje van de wijsvinger leggen en de hand met de contactlens naar het oog brengen, terwijl men met de middelvinger het onderooglid naar beneden trekt. Met de andere hand houdt men het bovenooglid geopend.
- Nu de vinger met de contactlens naar het oog brengen totdat de lens het oog pakt.
- Hierna een paar maal zacht knipperen.
- De rechter- en linker contactlens altijd in dezelfde volgorde in het oog zetten, dit om verwisseling te voorkomen.
Sluit de vloeistoffen na gebruik weer goed af.
De lenzen moeten worden gedragen aan de hand van het draagschema door uw contactlensspecialist geadviseerd.
Tips bij het uitnemen
- Handen goed wassen en drogen.
- U kijkt omhoog, trekt nu met de top van de wijsvinger de contactlens naar beneden op het oogwit. Nu wordt de duim erbij geplaatst en ‘plukt’ u de contactlens zo van het oog. Hierbij moeten de vingertoppen goed droog zijn. Indien het niet direct lukt de procedure herhalen. Zorg ervoor dat de ogen niet te droog aanvoelen. Herbevochtig het oog met wat vloeistof alvorens de contactlens uit het oog te nemen. Dit ter voorkoming van het scheuren van de lens.
- Als de contactlens uit het oog is verwijderd, deze direct bevochtigen, dit om uitdrogen en daarmee beschadigen van de contactlens te voorkomen.
- De contactlens nu reinigen in de handpalm met de reinigingsvloeistof gedurende dertig (30) seconden en daarna de reinigingsvloeistof goed afspoelen met afspoelvloeistof, beslist niet met water!
- De contactlens nu in het houdertje leggen en dan de vloeistof bijvoegen zodat de lens ondergedompeld blijft en niet gaat drijven.
- Het verliesrisico met zachte contactlenzen is gering, doch extra voorzichtigheid is geboden bij watersporten en vooral bij het zwemmen.